Uporaba kvalitetnih izolacijskih materiali in energetske smernice pripomorejo k prihranku energije pri ogrevanju hkrati pa zavirajo zračnost prostorov. Vsakodnevno zračenje prostorov je pomembno za kvalitetno in zdravo bivanje v domovih. Sicer se nam v prostorih lahko začne nabirati plesen in prekomeren razvoj bakterij, kar lahko negativno vpliva na naše počutje.

Kako pogosto zračiti prostore

V nizko energetskih in pasivnih hišah bi morali prostore prezračiti vsako uro vsaj 5 minut. Kar je pri visokih poletnih in nizkih zimskih temperaturah skoraj nemogoče. Problematično je tudi zračenje stanovanj,  ki so v nižjih nadstropjih. Zaradi strahu pred vlomilci in nezaželenimi pogledi mimoidočih v notranjost stanovanj, le ta manj zračimo zato pogosto pride do slabega počutja, utrujenosti in zaspanosti.

Posledice slabega zračenja prostorov

Glavni onesnaževalci prostorov so ogljikov dioksid, dušikov dioksid, hlapne organske spojine, alergen, pršice in delci, ki nastajajo pri izgorevanju goriv, nekateri izmed onesnaževalcev nastanejo z dnevnimi aktivnostmi, kot so čiščenje in bivanje v prostoru, nekateri pa v naše stanovanje pridejo med odpiranjem oken in vrat.

Kratkoročne posledice slabega prezračevanja se kažejo v slabši koncentraciji, težavah z učenjem, razmišljanjem, utrujenosti in težavah s spanjem. Dolgoročne posledice se kažejo v zidni plesni in slabšemu zdravju. Črna plesen je namreč najpogostejši vzrok za nastanek respiratornih in drugih zdravstvenih težav.

Povečan nivo vlage in plesen pa ne vplivata samo na zdravje. Na dolgi rok se prekomerna vlažnost prostorov pozna tudi na pohištvu, tleh, vratih in oblačilih, ki dobijo neprijeten vonj. Če preračunamo strošek obnove stanovanja zaradi vlage, ki lahko doseže več tisoč eurov in neprecenljiv strošek zdravja ugotovimo, da je investicija v prezračevalne sisteme, investicija o kateri bi morali razmisliti v vsakem domu.

Lokalni prezračevalni sistem SIKU s katerim dom ponovno zadiha

Lokalni prezračevalni sistemi SIKU z nadzorovano izmenjavo zraka poskrbijo, da vas kljub svežini v stanovanju ne zebe in vam poleti ni prevroče. Decentralizirani sistemi ponujajo nove možnosti pri gospodarnem prezračevanju in odzračevanju prostorov in predstavljajo investicijo v moderen dom, ki ponovno zadiha.

Vsi SIKU prezračevalni sistemi z rekuperacijo, ki jih vgrajujejo naši strokovnjaki izpolnjujejo pogoje za pridobitev nepovratne finančne spodbude EKO sklada. Višina nepovratne finančne spodbude za SIKU izdelke znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe do najvišjega zneska 300 € na prezračevalno napravo namenjeno lokalnemu prezračevanju.

Za več informacij o namestitvi in prednostih lokalnih prezračevalnih naprav SIKU se obrnite na naše strokovnjake, ki vam bodo pomagali najti idealno rešitev za zračen dom v katerem se boste dobro počutili.